< Articles

The Strongest Man in History: Myter och legender

Myter och legender

Skulle du vilja se några av världens största och hårdaste män möta historiska styrkeutmaningar som skulle få He-Man att vända i dörren? I så fall, grattis! Det är precis vad du får i The Strongest Man in History. Denna helt nya serie följer våra fyra starka män när de reser runt världen för att tävla, inte bara mot varandra, utan även mot sina historiska föregångare.

En av medlemmarna i gruppen är Eddie Hall, som blev världens starkaste man 2017, och som antagligen skulle kunna lyfta hela din familj samtidigt. Han och hans tre medtävlande är det närmaste vi har våra forntida starka män.

Detta lyfter frågan – vem var det starkaste besten som någonsin levt i myter och legender? Är du redo?

Simson

Utrustad med övermänskliga krafter och långt, fylligt hår som i en annons för schampo, var Simson en slags gudsdriven Jason Mamoa. Vilket är ett skrämmande koncept. Som kaxig, stelbent kvinnotjusare var Simson bibelns egen gymkille, pumpad med heliga steroider (eller av guds ande, om du vill undvika att svära i kyrkan).

Exakt hur stark var Simson? Han överfölls en gång av ett lejon, och som bibeln säger ”han slet det i bitar som om det vore en ung get” (något vi alla gjort, eller hur?).

Han tog sig senare an sina ärkefiender, filistéerna, genom att massakrera fler än 1000 av dem, utrustad med enbart en åsnas käkben.

Simson blev av med sina krafter när hans kära Delilah, som i hemlighet arbetade för filistéerna, klippte av hans lockar, som var hans antenner till gud. Men Simsons hår växte tillbaka, som hår tenderar att göra. Den nystärkta Simson fick våldsam och hulklik revansch på filistéerna: han rev pelarna till deras religiösa tempel, vilket orsakade mångas död, inklusive hans egen.

Herakles

Eller Herkules i romersk mytologi. Denna ikoniska starka man var vad dagens kroppsbyggare skulle kalla ”lyckosam i det genetiska lotteriet”, då hans pappa var Zeus. Han missade inte ett tillfälle att demonstrera sina krafter, som spädbarn ströp Herakles två giftormar i vaggan när han lekte med dem som om de var uppstoppade leksaksdjur.

Herakles var mest känd för sina tolv stordåd, vilka fungerade som botgöring efter att han mördat sin fru och sina barn i en tillfällig sinnesförvirring orsakad av en hämndlysten gudinna.

Uppgifterna inkluderade en lejonslakt (att döda lejon var ett krav för legendariska styrkemän). Han fick också tömma stall med 1000 kor och tillräckligt med dynga för att kunna gödsla hela planeten Mars.

När han inte stod upp till knäna i dynga, mötte Herakles jätten Antaeus, som var osårbar så länge han vidrörde jorden. Herakles lösning? Han lyfte upp jätten och krossade honom i en björnkram, som en wrestlingstjärna utom kontroll.

Goliat

Vi har inte så mycket fakta kring Goliat, men vi vet att han var så stor och skrämmande att han sedan dess blivit en metafor för ett omfattande och oslagbart motstånd. För filistéerna var jätten ett hot mot israeliterna, tills David klev fram och tog sig an honom.

David möter Goliat handlade verkligen om… ja, att David mötte Goliat. Ett till synes omöjligt försök av någon i underläge att vinna över en enorm fiende. Efter några imponerande försök att sänka varandras självförtroendet innan matchen, (Goliat: ”Kom hit så ska jag ge ditt kött till fåglarna och de vilda djuren!”. David: ”Jag kommer mot dig tillsammans med gud!”), så började kampen.

Ja, David vann. Men det ska inte förringa vad Goliat åstadkommit i stort. Han var bokstavligen en riktig jätte som spred skräck bland israeliterna. Plus att han bara förlorade eftersom David träffade honom med en sten.

Orm Storolfsson

Han var inte bara superstark, han var dessutom viking vilket genast gör honom mycket mer skräckinjagande än en helt vanlig värsting med stora biceps.

Men, vi måste hantera våra förväntningar här. Då han var en helt vanlig människa snarare än en grekisk superhjälte eller en behemoth, ett mytologiskt djur från bibeln, så slog inte Storolfsson ihjäl vare sig lejon eller någon armé utan en skråma. Nej, hans framgångssaga är mindre magisk och lite mer vardaglig. Han placerade nämligen med hjälp av 50 män en tio meters mast som vägde 650 kg på sin rygg. Han lyckades sedan att gå tre steg innan den bröt hans rygg.

Detta kan man tycka låter mer dumdristigt än häftigt, som en scen från en video i serien” Worst ever gym fails” på Youtube. Men det var ändå tillräckligt för att göra Storolfsson till legend. Det inspirerade till och med dagens supermänniska Hafthor Björnsson, aka The Mountain från Game of Thrones, att göra ett försök med samma utmaning.