< Articles

Den märkliga historien om Skinwalker Ranch

The Curse of Skinwalker Ranch

Om du skulle be en slumpmässigt vald person att namnge några av de kusligaste platserna i världen med oförklarliga Arkiv X-liknande fenomen, skulle troligen Bermudatriangeln och Area 51 hamna högst upp på listan. Men, trots det är de ingenting jämfört med Skinwalker Ranch, en plats så underlig att den har förvirrat vetenskapliga experter och skrämt även de mest cyniska av oss.

Denna vidsträckta ranch täcker mer än femhundra tunnland i norra Utah i USA, i en region som kallas Uintah Basin. Redan under tiden för de första spanska missionärerna var området känt för märkliga händelser. Journalisten George Knapp säger ”det har varit en plats för fullständigt otrolig paranormal aktivitet. Ufon, Bigfoot, djurmutationer, psykiska manifestationer… Invånarna här har sett allt.”

Själva epicentrum är Skinwalker Ranch, som fick nationell uppmärksamhet i mitten av 90-talet, när familjen Sherman, som köpte ranchen 1994, delade med sig av sina otroliga historier i media.

En dag, inte långt efter att familjen gjort sig hemmastadd på gården, skrämdes Terry och Gwen rejält när de fick syn på ett otäckt djur, en varg eller en prärievarg, som jagade deras boskap. När den bet tag i en kalv sköt Terry besten med en pistol, och sedan även med ett gevär. Trots att det träffats av skotten verkade inte djuret skadat och det vandrade iväg mot skogen. Djurets ohyggliga stank hängde kvar efteråt.

Under veckorna och månaderna som följde såg gårdens besökare oidentifierbara odjur i skogen och hörde ylanden. Man såg även ljussken som svävade och blinkade på himlen, inklusive ”stora orangefärgade cirklar” och ”blå sfärer” som flög omkring, liksom styrda av osynliga krafter. Men, värst av allt var nog djuren på ranchen, som började dö på de mest groteska sätt. Vissa av hundarna brändes nattetid, samtidigt som kor hittades stympade och ”urgröpta” med kirurgisk precision, vilket gjorde att man avskrev prärievargsattacker.

Monstruösa vargar och ljussken på himlen

En tidningsartikel om Shermans fruktansvärda upplevelser uppmärksammades otippat av miljardären och fastighetsmagnaten Robert Bigelow, som utöver att vara en tuff affärsman även hade en stor passion för rymdresor och det paranormala. Han grundade National Institute for Discovery Science (NIDS). Bigelow fascinerades av områdets historia och köpte ranchen.

“The Gorman ranch gav en unik möjlighet att få studera en enorm variation av märkliga händelser. Det var som om någon erbjöd den mest underliga pizzan med extra allt”, berättade journalisten George Knapp, som besökte gården då Bigelow och NIDS etablerat sig på platsen.

Under veckorna och månaderna som följde såg gårdens besökare oidentifierbara odjur i skogen och hörde ylanden. 

Man ordnade övervakningsutrustning, observationsplatser och övervakning dygnet runt. Detta triggade igång konspirationsteorier bland ufo-observatörer, vilket fick Bigelow att medverka i en intervju där han nekade till att vara i maskopi med CIA, samt till att tidigare ha haft kontakt med ufon i Utah.

Vad som gör historien om Skinwalker Ranch så anmärkningsvärd är de märkliga fenomen som skedde även vid tiden för NIDS intensiva granskning. Forskare blev vittnen till samma oförklarliga ljussken som Sherman tidigare hade rapporterat om, dock slutade deras utrustning märkligt nog att fungera vid de mest kritiska ögonblicken. Det förekom även fall där elektronisk utrustning slogs i bitar och sladdar slets loss. En konsult från NIDS, den pensionerade underrättelseofficeren John Alexander, sa senare i en intervju att det var ”en prekognitiv, kännande intelligens” som var aktiv på ranchen, och som på något sätt visste på förhand vad NIDS-teamet planerade att göra och därmed kunde förstöra den aktuella utrustningen.

Vad är det som händer?

Antalet incidenter på gården, mängden vittnen samt traktens rykte ledde till att man tog fallen mer seröst än andra. Man vägde även in ursprungsbefolkningens folklore.

Själva namnet, Skinwalker Ranch, anspelar på något av det mest skräckinjagande i Navajokulturen och dess historia, så kallade skinwalkers, eller personer med övernaturliga krafter. De ansågs vara illvilliga häxor som kunde förvandla sig till olika djur. Den vargliknande besten som konfronterade Shermans, liksom andra djur som NIDS observerade, hade likheter med de skinwalkers som fanns med i de lokala legenderna.

Det finns en gammal lokal legend som kopplar närvaron av skinwalkers till de fientliga relationerna mellan två grupper av indianer, Navajo- och Uteindianerna. Historikern Sondra Jones, författare till ”Being and Becoming Ute”, säger ” Navajoindianerna var mer aggressiva och hade slavar, Uteslavar”. Och, enligt den lokala legenden, ledde en konflikt om territorium Navajoindianerna till att förbanna marken och släppa lös skinwalkers på platsen.

De historiska grunderna för legenden är oklar. Betsy Chapoose, journalist som skrivit om legenderna, uppmärksammade att flera muntliga berättelser kan ha utvecklats under generationer, men hon betonade att hon personligen aldrig hade hört talas om att Navajoindianera skulle ha uttalat en förbannelse på platsen.

Om man bortser från förklaringar kring inhemsk folklore, så har det spekulerats kring om möjlig utomjordisk aktivitet och hemliga regeringsexperiment. Nu när gården fått nya ägare kommer den helt nya HISTORY-serien The Curse of Skinwalker Ranch djupdyka i områdets mysterier. En grupp experter kommer att utgå från konkret vetenskap, t.ex. drönartermografi och laserteknologi, för att undersöka gården i detalj. Kommer man äntligen få svar?