Hiroshima

Återupplev den skräck som genererades av den första atombomb som någonsin riktats mot människan. Det var 1900-talets mest avgörande ögonblick – det vetenskapliga, teknologiska, militära och politiska vågspel som världens första atombombsattack medförde.

 

Den 6 augusti 1945 dödade ett amerikanskt anfall 200 000 människor i den japanska staden Hiroshima och satte punkt för ett krig som hade hållit världen i ett järngrepp i sex år. Detta är den dramatiska berättelsen om anfallet. Hiroshima skildrar perioden från den första testexplosionen i New Mexico till själva bombfällandet tre veckor senare, och tar med sig tittarna in i de rum där de avgörande besluten fattades, ombord på flygplanet Enola Gay på dess ödesmättade färd, inuti själva bomben när den exploderade, samt ut på Hiroshimas gator när katastrofen slog till.

 

Parallella berättelser flätas samman och skildrar händelserna ur såväl amerikanskt som japanskt perspektiv, samt avslöjar spänningar och inre konflikter hos de människor som skapade historia. Specialeffekter återskapar uppdragets verklighet – och beger sig till och med in i själva bomben – och arkivbilder skildrar de fruktansvärda efterverkningarna, timme för timme, minut för minut.