Damian Lewis: Spy Wars

Detta nya dokudrama, med Damian Lewis i sin första faktaroll, avslöjar de otroliga verkliga berättelserna bakom de senaste 40 årens mest fängslande och viktiga internationella spionoperationer. Serien återberättar sanningen bakom det spionkrig som utkämpats i skuggorna, från sanningen bakom de amerikanska diplomaternas flykt från Teheran (som odödliggjordes i den prisbelönta filmen ”Argo”) till spionoperationen som nätt och jämnt lyckades förhindra ett totalt kärnvapenkrig. Damian Lewis: Spy Wars har filmats på plats i London, Moskva och Israel med hjälp av innovativa och ytterst stiliserade rekonstruktioner.

Avsnitt 1: The Man Who Saved the World

En agent går alltid på slak lina. Man måste veta när man kan fortsätta och när det är dags att lägga ner. Detta är historien om Oleg Antonovich Gordievsky, en av västsidans mest uppskattade agenter under kalla kriget. Han riskerade allt för att förhindra ett tredje världskrig, och lämnade allt och alla han kände för att vara med om en av historiens mest vågade flykter. För Godievsky handlade det om att upplysningen besegrade brutal auktoritarism, och hur han blev en nations förrädare och en annan nations hjälte.

Avsnitt 2: Bombs in the Sky

Den 24 juni 2006 landade en flight från Islamabad, Pakistan, på London Heathrow. Ombord fanns en brittisk man känd som Abdullah Ahmed Ali, på väg hem till östra London. Ali hade ingen aning om att han bevakades av den brittiska säkerhetstjänsten MI5. Upptäckten på flygplatsen var ett kritiskt ögonblick. MI5 misstänkte att något var på gång, men de visste inte vad. Men de visste att ledaren för gruppen förde med sig vad som verkade vara läsk i pulverform, TANG, och ett misstänkt stort antal AA-batterier från Pakistan. Säkerhetsagenterna insåg att Alis lägenhet var en bombfabrik. 2000-talets spionage utvecklades. Borta var de överenskomna taktiska reglerna, de gentlemannamässiga spionerna från kalla kriget. Moderna underrättelsetjänster hade fått en ny fiende: en som radikaliseras utomlands, men som växer på hemmaplan. En fiende inom synhåll, som inte väjer för något. Detta är historien om den största underrättelseoperationen i brittisk historia, och om hur den brittiska underrättelsetjänsten och dess allierade motarbetade det största terrorangreppet på hemmaplan någonsin: planen att spränga tio amerikanska flygplan.

Avsnitt 3: Spies Next Door

Detta är historien om det största spionutbytet mellan Ryssland och USA sedan kalla kriget, och som involverade Sergei Skripal, ett av offren i det omtalade nervgiftsdådet i Salsbury 2018. Från USA överlämnades tio ryssar som under ett decennium, eller mer i vissa fall, uppträtt som amerikaner utan att upptäckas av sina grannar, men där FBI hade haft dem under bevakning i åratal. Från andra sidan släpptes fyra spioner ur ryska fängelser. En av dem var Sergei Skripal. En annan var Gennady Vasilenko, en mångårig dubbelagent för CIA, och mannen som vissa säger var delaktig i att avslöja den ökända förrädaren Robert Hanssen. Men ryssarna visste helt enkelt inte hur viktig Gennady var USA.

Avsnitt 4: A Perfect Traitor

Detta är historien om Robert Hanssen, en före detta FBI-agent som systematiskt demonterade USA:s spionverksamhet. Hans spioneri beskrevs av det amerikanska justitiedepartementet som “troligen en av de största underrättelsekatastroferna i amerikansk historia”. Hanssen spionerade på uppdrag av Sovjet och rysk underrättelsetjänst mellan 1979-2001, och hans handlingar fick CIA att vända sig emot FBI och startade en spionjakt som fick amerikansk underrättelsetjänst att gå på knäna.

Avsnitt 5: Escape from Tehran

Som spion måste din historia och ditt alias vara vattentäta. Det kräver mer än övertygande dokumentation. Det handlar om hur du ser ut, vad du säger… och hur du agerar. Och att behålla din rollkaraktär oavsett hur stor faran är. Januari 1980. Mehrabad flygplats, Teheran. Åtta filmmakare befann sig i den iranska huvudstaden för att leta inspelningsplatser för en Hollywood sci-fi fantasyfilm med jättebudget. Två är européer, sex är kanadensare. Men de letar givetvis inte efter platser för inspelning. Två är CIA-agenter, de andra sex är amerikaner, anställda av den amerikanska ambassaden i Iran och som hade lyckats fly från belägringen som pågick ytterligare ett år. Alla pass och dokument var falska. Även deras förklädnader. Medlemmar av det Revolutionsgardet, islamiska militanter kontrollerade av  Ayatollah Khomeini, smyger omkring i avresehallen. Hur ska de göra för att inte avslöja sig? Denna anmärkningsvärda historia om hur en man använde inspiration från Hollywood för att utbilda sex rädda diplomater i konsten att “vara någon annan”, och ge segern till CIA, är ett av de mörkaste ögonblicken i amerikansk utrikespolitik.

Avsnitt 6: Trojan Horse

I det här avsnittet får vi ta del av den fantastiska historien om Vladimir Vetrov, en högt rankad KGB-officer och hemlig agent för den franska underrättelsetjänsten under Kalla kriget. Efter att ha tillbringat ett antal år i Paris bestämde han sig i december 1980 för att spionera på uppdrag av den franska underrättelsetjänsten. Som hemlig agent tillhandahöll han mer än 4000 dokument som avslöjade Sovjets omfattande industrispionage mot väst. President Ronald Reagans rådgivare lyckades manipulerad situationen till sin fördel genom att sprida felaktig teknologi tillbaka till ryssarna i den tio år långa Trojan Horse Operation, som ödesdigert underminerade rysk forskning och teknologi. I februari 1982 arresterades Vetrov för mord på åskådare och försök till mord på sin älskarinna, KGB-sekreteraren Ludmilla Ochinkina.

Avsnitt 7: Merchant of Death

Detta är historien om Viktor Bout, som blev en av de mest kända, eller ökända, ryska affärsmännen i historien. En före detta spion som blev en av världens farligaste vapenhandlare, en man ansvarig för miljoner människors död. Det är berättelsen om girighet och odödlighet som ledde till en av de djärvaste operationerna under täckmantel som någonsin genomförts.

Avsnitt 8: Exodus

År 1968 rekryterades Dani Limor av Mossad. Än idag är praktiskt taget alla Limors uppdrag hemligstämplade. Men framgången gjorde honom till en av Mossads toppagenter på fältet. 1977 erkände Israel officiellt arvet från en forntida stam bestående av 90 000 judar, som var ättlingar till dem som flydde från Jerusalem mer än 2500 år tidigare. Nu befann de sig nästan 300 mil därifrån, i en enklav bestående av 500 fattiga byar i nordvästra Etiopien, ett land som styrdes av en pro-kommunistisk militärjunta med ursprung i Sovjetunionen. Detta är historien om hur Mossad skickade agenter till fientligt territorium för att i hemlighet hämta hem tusentals personer från Israels försvunna stammar. Det är en av de mest vågade räddningsaktionerna i historien.