Damian Lewis: Spy Wars

Detta nya dokudrama, med Damian Lewis i sin första faktaroll, avslöjar de otroliga verkliga berättelserna bakom de senaste 40 årens mest fängslande och viktiga internationella spionoperationer. Serien återberättar sanningen bakom det spionkrig som utkämpats i skuggorna, från sanningen bakom de amerikanska diplomaternas flykt från Teheran (som odödliggjordes i den prisbelönta filmen ”Argo”) till spionoperationen som nätt och jämnt lyckades förhindra ett totalt kärnvapenkrig. Damian Lewis: Spy Wars har filmats på plats i London, Moskva och Israel med hjälp av innovativa och ytterst stiliserade rekonstruktioner.

Avsnitt 1: The Man Who Saved the World

14 oktober, måndag kl. 22:00

En agent går alltid på slak lina. Man måste veta när man kan fortsätta och när det är dags att lägga ner. Detta är historien om Oleg Antonovich Gordievsky, en av västsidans mest uppskattade agenter under kalla kriget. Han riskerade allt för att förhindra ett tredje världskrig, och lämnade allt och alla han kände för att vara med om en av historiens mest vågade flykter. För Godievsky handlade det om att upplysningen besegrade brutal auktoritarism, och hur han blev en nations förrädare och en annan nations hjälte.

Avsnitt 2: Bombs in the Sky

21 oktober, måndag kl. 22:00

Den 24 juni 2006 landade en flight från Islamabad, Pakistan, på London Heathrow. Ombord fanns en brittisk man känd som Abdullah Ahmed Ali, på väg hem till östra London. Ali hade ingen aning om att han bevakades av den brittiska säkerhetstjänsten MI5. Upptäckten på flygplatsen var ett kritiskt ögonblick. MI5 misstänkte att något var på gång, men de visste inte vad. Men de visste att ledaren för gruppen förde med sig vad som verkade vara läsk i pulverform, TANG, och ett misstänkt stort antal AA-batterier från Pakistan. Säkerhetsagenterna insåg att Alis lägenhet var en bombfabrik. 2000-talets spionage utvecklades. Borta var de överenskomna taktiska reglerna, de gentlemannamässiga spionerna från kalla kriget. Moderna underrättelsetjänster hade fått en ny fiende: en som radikaliseras utomlands, men som växer på hemmaplan. En fiende inom synhåll, som inte väjer för något. Detta är historien om den största underrättelseoperationen i brittisk historia, och om hur den brittiska underrättelsetjänsten och dess allierade motarbetade det största terrorangreppet på hemmaplan någonsin: planen att spränga tio amerikanska flygplan.

Avsnitt 3: Spies Next Door

28 oktober, måndag kl. 22:00

Detta är historien om det största spionutbytet mellan Ryssland och USA sedan kalla kriget, och som involverade Sergei Skripal, ett av offren i det omtalade nervgiftsdådet i Salsbury 2018. Från USA överlämnades tio ryssar som under ett decennium, eller mer i vissa fall, uppträtt som amerikaner utan att upptäckas av sina grannar, men där FBI hade haft dem under bevakning i åratal. Från andra sidan släpptes fyra spioner ur ryska fängelser. En av dem var Sergei Skripal. En annan var Gennady Vasilenko, en mångårig dubbelagent för CIA, och mannen som vissa säger var delaktig i att avslöja den ökända förrädaren Robert Hanssen. Men ryssarna visste helt enkelt inte hur viktig Gennady var USA.

Avsnitt 4: A Perfect Traitor

4 november, måndag kl. 22:00

Detta är historien om Robert Hanssen, en före detta FBI-agent som systematiskt demonterade USA:s spionverksamhet. Hans spioneri beskrevs av det amerikanska justitiedepartementet som “troligen en av de största underrättelsekatastroferna i amerikansk historia”. Hanssen spionerade på uppdrag av Sovjet och rysk underrättelsetjänst mellan 1979-2001, och hans handlingar fick CIA att vända sig emot FBI och startade en spionjakt som fick amerikansk underrättelsetjänst att gå på knäna.

Avsnitt 5: Escape from Tehran

11 november, måndag kl. 22:00

Som spion måste din historia och ditt alias vara vattentäta. Det kräver mer än övertygande dokumentation. Det handlar om hur du ser ut, vad du säger… och hur du agerar. Och att behålla din rollkaraktär oavsett hur stor faran är. Januari 1980. Mehrabad flygplats, Teheran. Åtta filmmakare befann sig i den iranska huvudstaden för att leta inspelningsplatser för en Hollywood sci-fi fantasyfilm med jättebudget. Två är européer, sex är kanadensare. Men de letar givetvis inte efter platser för inspelning. Två är CIA-agenter, de andra sex är amerikaner, anställda av den amerikanska ambassaden i Iran och som hade lyckats fly från belägringen som pågick ytterligare ett år. Alla pass och dokument var falska. Även deras förklädnader. Medlemmar av det Revolutionsgardet, islamiska militanter kontrollerade av  Ayatollah Khomeini, smyger omkring i avresehallen. Hur ska de göra för att inte avslöja sig? Denna anmärkningsvärda historia om hur en man använde inspiration från Hollywood för att utbilda sex rädda diplomater i konsten att “vara någon annan”, och ge segern till CIA, är ett av de mörkaste ögonblicken i amerikansk utrikespolitik.

Avsnitt 6: Trojan Horse

18 november, måndag kl. 22:00

Avsnitt 7: Merchant of Death

25 november, måndag kl. 22:00

Avsnitt 8: Exodus

2 december, måndag kl. 22:00